Hoe ben je erbij gekomen om dit te gaan doen?
Omdat er in het wijnmaak-proces periodes zijn dat je moet wachten. Dan is het leuk om iets anders onderhanden te nemen.
Toen sprak ik een mevrouw die likeur maakte en die was zo enthousiast dat ik dacht: ik ga het ook eens proberen!
Sommige likeurtjes waren meteen wel lekker, aan andere moest nog flink gesleuteld worden maar dát was juist wat het leuk maakte om mijn eigen likeurtjes te maken; uit te zoeken hoe je het kunt verbeteren en zo. Flink sleutelen, bijvoorbeeld het veranderen van de hoeveelheden in de recepten waarmee je gewerkt hebt; toevoegingen, weglatingen, vermeerderingen etc.
Hoe gaaf is het als je een hele hoop ingrediënten bij elkaar voegt zoals je het in gedachten hebt, en dat er dan iets lekkers uitkomt!?
Wat doe je?
Daar wil ik niet teveel over vertellen, lacht Monique geheimzinnig.
Na even nadenken: het bedenken wat ik ga doen en welke materialen ik ga gebruiken. In de zomer ben ik al bezig met bramen voor een likeur die ik in de winter gaat maken!
Je bent maanden aan het schudden en hevelen, en drie maanden later staat er een fijne likeur!
Spanning geeft als je die aan de mensen laat proeven; bekroning als ze hem dan ook nog eens heel lekker vinden!
Ons etiketje van de wijn hebben we zijn eigen draai gegeven voor de likeurtjes. En toen gingen we nog op zoek naar een leuk klein flesje… eigenlijk is het hele creatieve proces gewoon genieten!
Wat doe je met de likeur?
Ik laat hem mensen proeven en geef hem als cadeautje weg.
En op verzoek maak ik de smaak waar de mensen enthousiast over bleken.
De extracten die je maakt… waar gebruik je die voor?
Dat gaat over bijvoorbeeld koffie-, vanille-, foelie- en amandelextract. Een extract is een sterk alcoholisch ingrediënt dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken bij het bakken van een cake. Of om in andere drankjes te doen: zo worden sommige gebruikt voor de likeuren.
Wat zijn de toekomstplannen?
Samen met Tom een hele mooie wijngaard runnen en samen likeurtjes maken voor mensen. Daar hebben wij in het maken veel plezier van, en de mensen bij het drinken!
En constant verbeteren natuurlijk, dat geldt voor wijn en likeur!