Voor de blauwe hebben we een Duitse Dornfelder uitgekozen. Hij staat op de Amerikaanse onderstam ‘5BB’, die gedijt op onze ‘arme’ Kempische zandgrond. We kozen voor de Dornfelder omdat deze druif zich niet alleen laat gebruiken voor een fijne rode wijn als ‘solist’, maar ook een uitstekende basis biedt voor verrijking met andere druivensoorten voor een unieke smaak. We kunnen gaan ‘blenden’ met onze Cabernet Jura, Regent en Leon Millot. We zouden zelfs een mousserende wijn kunnen gaan proberen!
Het allerleukste aan de Dornfelder was tot dusver de aankoop. Een duitse “Rebschule” schreef ons op 23 juni 2021: Guten Morgen Frau und Herr Brouwer, wir haben noch 110 Dornfelder Wurzelreben verfuegbar. Sie koennen die Reben gerne abholen, oder wir versenden sie via Post. Viele Gruesse!
En zo reden wij op vrijdag 25 juni over de ‘Rechtsrheinische Autobahn’ naar Rheinland-Pfalz en kwamen terug met een kofferbak vol Dornfelders!
Van die 100 planten zullen we naar verwachting vanaf 2024 ca 60%, in 2025 ca 80% en in 2026 100% kunnen oogsten. Daarvan moeten we toch minimaal een paar flessen wijn kunnen maken.