Wij vinificeren!
De witte wijn die we in 2020 hebben gemaakt van de druiven van onze eigen “Balkon-Bianca” smaakte erg goed.
Dat vonden we niet alleen zelf, dat vond ook de sommelier die we thuis uitgenodigd hadden voor een wijnproeverij. Hebben jullie met eiwit geklaard, wou ze weten. Wij keken verbluft… ‘Met eiwit? We hebben niks gebruikt, gewoon gewacht’. Met dat antwoord was ze erg blij. ‘Dus geen eiwit gebruikt? Ha, dit is veganistische wijn!’
Maar tegelijk begrepen we dat we nog veel moesten leren. In een cursus wijn maken leerden we het hele proces van plukken, behandelen, vergisten en de principes rondom meten, temperatuurbeheersing en hevelen, tot aan de klaring en het bottelen. En hoe belangrijk een goede hygiëne bij dat alles is.
Het vinificeren!
Dat vinificatieproces lijkt een soort alchemie….
Net als de alchemisten uit vroege tijden hoop je na verloop van tijd met goud in handen te staan!
Wat hadden we veel aan het boek ‘Succesvol Wijn maken’. Wij mochten de schrijver ontmoeten in zijn natuurlijke habitat Brouwland in het Belgische Beverlo. “Hebt ge vragen, ge weet me te vinden, hè!”
We leerden het belang van het logboek, dat je helpt om te leren van je successen en fouten. Dat hadden we gelukkig al vanaf het begin gedaan.
Wij gingen nog een stapje verder; we hebben een grote plaat gemaakt waar we het hele doorgelopen proces op hebben genoteerd, met tijden, toevoegingen, enzovoort.
Vooral omdat we ‘per ongeluk’ zo succesvol waren en dat natuurlijk wilden vasthouden!